Wat kost een video laten maken nu echt?

Wat kost een video laten maken nu echt?
16 Jul 2020 in Tips en advies, Videomarketing

Er gaan veel wilde verhalen rond over het maken van een online of bedrijfsvideo. Althans als het over de kostprijs gaat. Van onze klanten horen we vaak dat ze aanvankelijk mis geïnformeerd zijn en veel vragen hebben van wat er nu echt bij een sterke videocampagne komt kijken. 

In dit artikel willen we graag wat meer inzicht geven over wat een video laten maken nu precies kost en hoe de kostprijs van een video wordt geraamd. 

De wilde verhalen over de kostprijs van video laten maken de kop ingedrukt

We kunnen jullie al meegeven dat  ‘1000 euro per minuut beeld’ of ‘een vaste pakketprijs van 2999 euro met 2 opname momenten’, de reinste onzin is en al zeker niet bijdraagt aan de specifieke noden en wensen. Wat heeft dan wel een invloed op de prijs? We lijsten voor jou graag wat tips, overzichten en insights op.

Kies een juiste video partner

In een eerste fase kan je zelf al een grote denkoefening maken. Met vragen zoals: 

  • ‘Hoe groot is mijn (potentieel) doelpubliek?’
  • ‘Hoe lang en frequent moet de video meegaan in de tijd?’ 
  • En welke professionaliteit moet deze hebben?!

Met die antwoorden op zak kan je de keuze beter maken of je ofwel een freelancer, productiehuis of video agency wil gaan contacteren. De verschillende bovenstaande partijen werken uiteindelijk allemaal op een andere manier en dus ook met andere tarieven. Of dat zou toch moeten. 

Een cliché die in de sector vaak uitgesproken wordt: ‘If you pay peanuts, you get monkeys’. Een uitspraak die niet per sé waar hoeft te zijn, maar wel indicatie kan geven in welke mate je resultaat zal beïnvloed worden door de prijszetting. Er is namelijk veel prijsverschil op de markt waardoor het vaak moeilijk is om door de bomen het bos te blijven zien. Daarom is het handig om voor jezelf alvast een richtbudget op te stellen voor je videocampagne.

Een eerste schifting in video agencies

Een richtbudget zal je helpen om een correcte match te vinden.. Heb je een beperkter budget? Laat ons zeggen dat € 3000 bijvoorbeeld je bovengrens is. Dan kan je perfect een video laten maken door een freelancer  in dat geval, of je kan zelf aan de slag proberen te gaan nadat je een workshop rond video’s maken hebt gevolgd. 

Tussen €3.000 – €25.000 is wat wij ‘Smart-Budget’ projecten noemen. In deze fase is er reeds heel wat mogelijk en kan een productiehuis of video agency je zeker van dienst zijn.  Wellicht zal er hier wel gekeken worden om samen de organisatie op poten te stellen. Jij kan bijvoorbeeld zelf een aantal filmlocaties voorstellen en jezelf of je werknemers inschakelen als figuranten of zelfs als voornaamste acteur. Soms hebben we bijvoorbeeld zaakvoerders die een cameratraining volgen voor ze hun bedrijfsfilm laten maken.

Kortom, hier is een nauwe samenwerking belangrijk om een mooi resultaat te bekomen. 

Vanaf €25.000 starten de high-end videoproducties op. Een video agency zal je hierin perfect begeleiden en jouw project volledig op maat gaan maken. Het spreekt voor zich dat hier dan ook veel meer mogelijkheden zijn om de campagne creatief in te vullen.  

Laat je vooral niet afschrikken door deze bedragen. Een goede commercial, hr-campagne of bedrijfsvideo hoeft niet altijd duur te zijn om impact te hebben. Maar budget helpt uiteraard om naar een juist en resultaatgericht format te werken. Deze prijsraming zal er alleszins voor zorgen dat je een stap dichter bij de juiste match zal komen. 

Hoe wordt de prijs van een video dan bepaald?

Er zijn natuurlijk grote verschillen in bovengenoemde bedragen. Van waar komen deze dan?! Om je een concreet antwoord te kunnen geven, tonen we een aantal variabelen die de kostprijs van een video beïnvloeden. 

Werken we met acteurs of niet?

Waar het soms de beter is om met eigen werknemers te filmen, zal werken met acteurs voor sommige projecten de juiste optie zijn. Uiteindelijk is acteren hun beroep en dagdagelijkse bezigheid en zal het jouw videoproject veel meer grandeur en professionaliteit geven. Of misschien heb je wel een grote visibiliteit nodig en wil je daarom een bekende Vlaming bij de campagne betrekken?

Uiteraard moeten die mensen betaald worden voor hun prestatie en het verlenen van hun gezicht aan je bedrijf. Vandaar zullen zij twee soorten vergoedingen aanrekenen. Hun dagprestatie, en hun rechten voor het gebruiken van hun portret. 

De juiste crew

De omvang van de filmcrew heeft ook een grote invloed op de kostprijs van een videocampagne. Is een bescheiden filmset in je bedrijf voldoende of filmen we op een locatie waar heel wat extra mankracht voor nodig is?

Twee projecten vergeleken

Om de invloed van prijs en budget voor een video maar even te vergelijken: de onderstaande video voor Kadonation werd opgenomen in hun kantoor, terwijl we voor de clip van Yevgueni met man en macht naar het strand trokken.

Het materiaal

Je ziet het ook al bij de bovenstaande video’s. Bij de Yevgueni-clip zie je dronebeelden, heel wat acteurs in aangepaste kleding en heel uiteenlopende camerastandpunten. Er komt zelfs een zeilboot aan te pas waarop gefilmd wordt. Bij Kadonation is het dan weer allemaal wat statischer met minder camerastandpunten. Hoe meer materiaal, hoe meer het zal kosten. 

Het spreekt natuurlijk vanzelf waar het logistieke luik rond de video het grootste is geweest bij de bovenstaande voorbeelden. Maar tegelijk zie je natuurlijk de creatieve mogelijkheden voor het eindresultaat ook stijgen.

Daar hoort ook de kracht van emotie bij, waarin wij ons onderscheiden. Wil je daar wat meer over weten? Download dan zeker onze whitepaper hieronder.

Download onze whitepaper ‘Alles is emotie’

In ons Ebook leggen we jou graag alles uit over emotie in video en hoe wij dat concreet toepassen in onze projecten.

alles is emotie boek

Download de gratis whitepaper

En….alle andere factoren.

Er zijn nog heel wat factoren die de prijs van een video beïnvloeden. Volg je bijvoorbeeld een volledig traject om naast de videoproductie ook een videostrategie uit te werken en schakel je eveneens een partner in voor de videomarketing op sociale media en andere online en offline kanalen? Dan speelt dat natuurlijk ook mee.

Je ziet: een video laten maken is vaak een complex proces met heel wat ‘verborgen’ stappen die je misschien niet meteen ziet wanneer je naar het eindresultaat kijkt, maar die de afgewerkte video wel in grote mate mee hebben bepaald.

Ben je op zoek naar een partner voor jouw videocampagne?

Het Bataljon luistert graag naar het project dat je voor ogen hebt. Neem gerust contact met ons op om jouw plannen uit de doeken te doen en we kijken graag of er een samenwerking mogelijk is voor jouw video.

Benieuwd om te ontdekken hoe videomarketing jouw bedrijf kan helpen? Let’s talk!

Taggs: