By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Bereik je publiek met humor. Hoe een lach toegang geeft tot het hart.

Thursday, October 6, 2022

Het is één van de oudste trucs in de marketingwereld. Humor wordt in ruim een derde van alle marketingcampagnes gebruikt. En terecht, want het werkt. Humor is dé manier om de aandacht van de consument te trekken en ervoor te zorgen dat je boodschap ook blijft hangen. Bovendien slaagt het erin om verschillende doelgroepen aan te spreken en brengt zo mensen samen. Mensen die iets grappig vinden, delen dit ook sneller met vrienden en familie. Gebruik humor dus om een breder publiek te bereiken.

Humor, een vorm van emotie?

We zouden Het Bataljon niet zijn mochten we emotie hier niet aanhalen. Emotie is immers niet alleen ontroering of verdriet, maar wel het losmaken van gevoelens bij de kijker. Humor vermindert stress en ontspant het lichaam door endorfines vrij te laten. Die zorgen er op hun beurt voor dat de kijker gelukkiger wordt en een positieve connotatie hangt aan je campagne en je merk. De positieve gevoelens die de kijker nu heeft zullen ervoor zorgen dat de consument sneller naar jouw product of dienst zal grijpen bij een impulsaankoop.

Nog een voordeel van het inzetten van humor is dat het zorgt voor minder weerstand. Een consument zal altijd sceptisch staan tegenover reclame en commerciële boodschappen. Slaag je erin om de kijker te laten lachen, ligt hun focus op de grap en zal die minder alert zijn voor beïnvloeding. Daarin lijkt dit fenomeen heel erg op onze sociale interacties. Iemand die je doet lachen heb je automatisch liever in je omgeving dan mensen die je ongemakkelijk maken.

Humor integreren in je storytelling

Als het op humor aankomt is er geen "one size fits all". Je gaat dus best op zoek naar de vorm die het beste aansluit bij je merk, sector, publiek of tone of voice.

Om humor te integreren in je storytelling zijn er verschillende technieken die je kunt toepassen.

Incongruentie

Een moeilijk woord om de spits af te bijten. Bij incongruentie bevat de advertentie een onlogisch, merkwaardig of onverwacht element. Onze hersenen worden gestimuleerd om te gaan zoeken naar een verklaring voor het ongewone element. De grap ligt hem in het begrijpen van de situatie. Je zal de advertentie dus grappig vinden wanneer “je frank valt”. Deze techniek wordt gebruikt in ongeveer 75% van alle humoristische marketingcampagnes.

Voorbeeld:

In deze spot voor Upper at Home zie je een groep mensen vreemde blikken naar elkaar toewerpen. De spot oogt nogal vreemd totdat je de situatie door hebt.

Personificatie

Personificatie is het geven van menselijke eigenschappen aan dieren of objecten. Deze techniek zorgt voor meer betrokkenheid van de kijker naar het object of het dier. De boodschap wordt hierdoor doorgaans meer entertainend en memorabel voor de kijker.

Voorbeeld:

In deze video wordt een skydancer tot leven gebracht. Het krijgt een menselijke persoonlijkheid en zo ook menselijke problemen.

Overdrijven

Overdrijven gebruik je om je punt overduidelijk te maken. Veelal gaat dit dan over een veel voorkomende gebeurtenis of een probleem. Gebruik hiervoor veel expressie en leg de nadruk op de kleinste details.

Voorbeeld:

In het voorbeeld voor Beaufort tonen we één van de grootste ergernis van de Vlaming: zijn verplaatsing van en naar het werk. We tonen hoe een bestuurder met zijn auto alle kleine gebeurtenissen die je autorit onaangenaam kunnen maken na elkaar beleeft.

Parodie

Bij een parodie maak je gebruik van een heel herkenbare gebeurtenis of een actueel feit.

Voorbeeld:

In de reeks “And Just Like That”, een spinoff van “Sex and the City”, sterft een personage terwijl hij sport op een fitnessapparaat van het merk Peloton. Als tegenreactie op de negatieve publiciteit maakte Peloton een parodie op de beroemde scène met als baseline “He’s Alive”.

Metafoor

Nog een slimme manier om humor te integreren in je campagne is het letterlijk nemen van metaforen. Dit zorgt voor absurde situaties.

Voorbeeld:

In deze video wordt het begrip “hump day” (begrip dat in Amerikaanse kantoren wordt gebruikt voor "woensdag") wat te letterlijk genomen.

Droge humor

Straight forward kan ook. Droge humor is erg effectief door de manier waarop het de waarheid met een twist brengt.

Voorbeeld:

Een klassieker onder de grappige commercials: "Never say no to Panda". Droger kan bijna niet.

Ook aan de slag met grappige videocontent?

Denk je aan een nieuwe videomarketing campagne en wil je er helemaal voor gaan om je doelgroep te laten rollen van het lachen? Maak gerust een afspraak voor een inspirerend gesprek.

Benieuwd wat videomarketing voor jouw merk kan betekenen? Let’s Talk!