By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Hoe je video's maakt die écht werken.

Friday, July 1, 2022

"We hebben ooit al eens een video online gezet, maar dat heeft toen toch niet echt veel bereik gehaald." 😕 

Wanneer we deze uitspraak horen kunnen we niet anders dan dat oprecht jammer vinden. Want met een beetje meer voorbereidend werk en een uitgestippelde strategie kun je veel meer uit een videocampagne halen. In dit artikel geven we een aantal tips en tricks om meer uit je investering te halen en resultaten te bereiken met je videocampagne.

Op zoek naar een partner voor uw videocampagne? Contacteer ons vrijblijvend


Hoe maak je slimme content?

Allemaal mooie woorden, maar wat is dat dan net: slimme content planning?

Wel, onze marketingmogelijkheden zijn heel uitgebreid en wijzigen nog steeds in een razendsnel tempo. Er komt meer en meer content online en het aantal mogelijke kanalen om je content op te verspreiden is nog steeds groeiende. TikTok, Instagram, Youtube, streamingsplatformen, websites.... De mogelijkheden tot communiceren zijn op kruissnelheid gekomen.

We leven dus in een tijdperk met een overvloed aan informatie die we op sneltempo consumeren, opzoeken en verwerken. Vandaar volstaat het gewoonweg niet meer om je video online te gooien en te hopen dat het algoritme je gunstig gezind is. Sterker nog, als je video niet is aangepast aan deze kanalen, raakt het verloren in de massa en zal het je doelgroep zeker niet aanspreken en engageren.

En zo komt slimme content planning op de proppen. Er komt wat meer werk bij kijken in voorbereiding en activatie, maar het zal zeker zijn vruchten afwerpen en je helpen om tot de gewenste resultaten te komen.

Uiteindelijk doe je deze investering toch niet om er alleen een mooie video aan over te houden?

We zijn er bij Het Bataljon van bewust dat we om futureproof te zijn voortdurend in beweging moeten blijven. Net daarom nemen we jullie graag mee in onze manier van werken naar betere resultaten.

Breng je doelen, communicatiestijl en doelgroep in kaart

Beginnen bij het begin. Dit topic is zo uitgebreid dat het een volledige cursus zou kunnen invullen en keert vaak terug naar de core van de organisatie. In dit artikel zullen we hier uiteraard niet zo diep op kunnen ingaan, maar het is uiteraard belangrijk dat we inzicht krijgen in jouw bedrijf, product, dienst en je doelgroep snappen om content op maat te kunnen maken.

Een aantal vragen die je hierbij op weg kunnen helpen:

Wat willen we nu echt gaan bereiken?

Willen we meer bezoekers naar onze website brengen? Willen we meer verkoop genereren? Willen we bestaande klanten opnieuw gaan activeren?... Het kan allemaal. Voor elke stap in de sales funnel kan video content ingezet worden. Durf deze doelen concreet en realistisch te maken. Op die manier maak je het effect van je investering meer meetbaar.

Sales funnel

Hoe ziet onze doelgroep eruit?

We begrijpen dat deze oefening waarschijnlijk al vaak aan bod zal gekomen zijn. Maar deze info is essentieel om het creatief proces de juiste richting uit te laten gaan en een houvast om doelgerichte content te maken.

Beginnen doe je dus bij het begin. Dat is niet meteen achter de schrijverstafel kruipen om het verhaal neer te pennen. Neen, je begint hoe dan ook bij de kijkers. Moeite verspillen aan het schrijven zonder te weten voor wie? Dat kan niet de bedoeling zijn. Tenslotte moet je aanspreken met relevantie, dat is de winning goal om aandacht te krijgen. Starten doe je dus met het omschrijven van je buyer persona.


Bij het opmaken van een persona kan je sommige vragen niet ontwijken, hier moet je een antwoord op hebben:

• Deze persona, wat zijn hun belangrijke doelen, wensen? Wat is de link met jouw verhaal?
• Heeft de persona zorgen, pijnpunten, irritaties, …? Zo ja, welke?
• Welk gevoel kan jouw product creëren bij deze persona?
• Welke mediakanalen trekt deze persona aan? Houdt die van radio, televisie, de krant lezen, events, …?
• Vinden we deze persona op sociale media? Zo ja, op welke kanalen? LinkedIn, Tik Tok, Instagram, Facebook, Youtube, …
• Door welke producten laat deze persona zich al beïnvloeden?

https://www.frankwatching.com/archive/2020/05/04/persona-maken/

Een concrete tip voor B2B contacten: Schrijf eens het CV van deze persoon uit.

Een buyer persona van Het Bataljon

Welke communicatiestijl activeert onze buyer persona?

Overtuigingskracht zit grotendeels in consistentie. Een sterk merk creëer je dus met eenduidige communicatie, door de juiste stem voor je bedrijf te vinden en deze overal en altijd te laten klinken. Je klanten krijgen zo via alle kanalen dezelfde indruk van jouw bedrijf. Op je website, via social media en in mailings. Want, vind jij het geloofwaardig als iemand ineens anders klinkt?

https://www.frankwatching.com/archive/2020/07/23/merkidentiteit-brand-identity-bouwstenen/

Bij Het Bataljon praten we heel graag over 'Brand Archetypes'. Archetypes zijn gestoeld op het werk van Carl Jung – één van de grondleggers van de moderne psychologie – en verwijzen naar de onbewuste, universele ideeënpatronen die alle mensen delen, bijvoorbeeld over de manier waarop wij communiceren.

Zo'n brand archetype geeft een persoonlijkheid aan je bedrijf dat herkenbaar is. Zie het een beetje als een kompas. Die wijst, net als jouw merk archetype de richting aan je communicatie (intern en extern). Een gemeenschappelijke cultuur en gedrag als we intern bedoelen. Extern geeft het herkenbaarheid, waarde en loyaliteit aan je brand. Sluit je persona nu aan bij je communicatiestijl? It's a win!

Overzicht Brand Archetypes

Wil je hier graag dieper op ingaan of kan je merk nog wat hulp gebruiken? We helpen je graag verder via één van onze workshops waar we je op weg zetten naar een consistente en creatieve aanpak.

Start met een goed concept of verhaal

Wat maakt Nike meer dan een gewone schoen of Volvo meer dan een verzameling onderdelen gemonteerd tot een auto. Één woord: storytelling. Storytelling is dé manier om meerwaarde te creëren voor jouw brand.

Als mensen zijn we nu eenmaal verhalende wezens waardoor een goed en duidelijk narratief kan zorgen voor een langdurige band met de klant. Het zorgt ervoor dat je product een bepaald gevoel opwekt bij je doelgroep. 

Zoals we bij Het Bataljon stellen: ‘everything is emotion’, is dit ook in de bedrijfswereld niet anders. Vertel daarom jouw authentiek verhaal over echte mensen met echte emoties. Mensen vallen namelijk niet voor een mooie, gekuiste, abstracte voorstelling van een merk of bedrijf.

https://www.bataljon.be/tips-advies/wat-storytelling-kan-doen-voor-jouw-bedrijf/

Video content is niet altijd het vertrekpunt. Soms kom je met een campagne of mooi verhaal op de proppen en kom je daarna met video. Soms vloeit er dus iets moois voort uit iets anders. Burendag, een campagne van onze noorderburen bijvoorbeeld. Een onderzoek uit 2006 toonde aan dat buren meer nood hadden aan contact met elkaar. Douwe Egberts, je weet wel: "Het ruikt hier naar Douwe Egberts" sprong meteen mee op de kar. Koffie en gezelligheid? It's a match! Met zo'n acties profileren ze zich als gezelligheid, warmte, ... "Zet je deuren open en bestel actieverpakkingen koffie" was het motto. Geïnteresseerden moeten dan maar enkel op Google Maps zoeken naar een plekje en hup: een buurtactiviteit erbij.

Een verhaal voor elk kanaal - Optimalisatie van de draaidag(en)

Got your story straight? Cool! Dan kunnen we bijna beginnen aan het echte werk. De video opnames. Maar laat ons nog net even dieper plannen om tot het volledige potentieel te komen.

Wij vertrekken vaak vanuit één hoofdverhaal: de hero video. Dit is het concept waar wij van geloven dat het je doelgroep zal bereiken. Maar daarnaast valt er veel meer te doen. We grijpen even terug naar je buyer persona en hoe we deze kunnen bereiken. Door al deze kanalen in kaart te brengen en een plan op maat te maken om al deze kanalen van content te voorzien.

Zo zijn er een aantal variabelen die ervoor zorgen dat er nooit 1 oplossing is voor alles. We lijsten ze hier even op:

  • Resolutie: Waar Facebook en LinkedIn graag een 'native' beeldverhouding van 16:9 willen, scoren op Instagram 1:1 of 4:5 resoluties veel beter.  
  • Lengte: De stelling 'hoe korter, hoe beter' klopt niet altijd. Sommige verhalen komen pas tot zijn recht wanneer er tijd voor genomen kan worden. Veel hangt af van het kanaal. Waar televisiespots vaak 30 seconden duren, wil men bij betaalde social media campagnes een wervende spot van 6 seconden.
  • Inhoud: Op sommige kanalen wil je je buyer persona misschien met andere input gaan aanspreken. Het hermonteren van de hero video zal hier dus wenselijk zijn.

Snippets en afgeleiden en to the rescue!

Je ziet dat één video de lading niet zal dekken. Vandaar is het wenselijk om op voorhand na te denken over een verspreidingsplan. Een aantal tips die hierbij kunnen helpen:

  • Denk na in snippets en afgeleiden: Maak mini scenario's van de hero video en plan deze mee in op de draaidagen.
  • Neem setfoto's, campagnefoto's en maak behind the scenes beelden: Met een klein beetje extra moeite heb je heel wat extra content om breder te verspreiden.
  • Varianten voor A/B testing: Je kan nog zo overtuigd zijn van een idee of scenario, dat geeft nog geen garantie tot conversie. Vandaar kan je creatief al nadenken over verschillende versies om later A/B testing mee te doen.
Een voorbeeld van afgeleiden planning voor onze veloci campagne: https://www.bataljon.be/portfolio-archive/veloci/

Ga in interactie en activeer je persona

"Video_final.mp4" -> Dat zien we graag! Klaar om de video te droppen in de digitale wereld. Klaar om je interactie op sociale media trede per trede aan te pakken. Relaties opbouwen en zichtbaarheid creëren is daar het effect van.

Online zichtbaarheid

Interactie is als een sneeuwbal. Iemand reageert en dan wordt dat bericht aan het netwerk van die persoon getoond. Je krijgt dus een groter bereik. LinkedIn, Facebook, Instagram en andere sociale netwerken kruipen dan precies in de rol van kerstman en delen beloningen uit. Want, je deelt content die interessant blijkt te zijn. De beloning? Nog meer mensen die het zien als voorgestelde berichten.

Relaties opbouwen

De "reageer"-knoppen op sociale media brengen ook wat anders in beweging dan zichtbaarheid: het opbouwen van relaties. Je leert elkaar beter kennen als je praat. Mindblowing, right? Even stunning als we zeggen dat social media qua naam 50 procent draait om "social". Met vertrouwen doe je zaken. Het gaat dus om een tweerichtingsverkeer: je gaat in interactie en je krijgt vertrouwen, zichtbaarheid, ...

Interactie op sociale media? Dat vraagt om enkele tips:

  • Laat anderen vrienden taggen: Door expliciet te vragen om vrienden te taggen creëer je een viraal effect wat een positief effect kan geven op de interactie met jouw fans. Uiteraard moet de content relevant zijn en moet je je afvragen of jouw doelgroep gemakkelijk anderen zou taggen. In dit voorbeeld van Hema spelen ze in op de actualiteit van het hooikoortsseizoen.
  • "Aan allen die gekomen zijn..." Persoonlijk aanspreken van je persona, dat zorgt voor de gedachte: "Hey! Dit bericht is voor mij!"
  • Vragen zorgt dan weer voor de nood om te reageren. Als zowel de vraag als de manier om te reageren niet te moeilijk is. De poll-functie is daarbij een godsgeschenk. In één klik heb je reactie en interactie.
  • We weten niet hoe het komt, maar er heerst vaak een angst om te reageren als pagina. Hoewel het slim is. Andere zien je reactie en checken misschien snel even je pagina. Reageer dus op relevante posts met een doordachte reactie om interactie te creëeren!
  • Taggen maar! Vraag om interactie met hun netwerk. Double win! Relevante content is daarbij wel een vereiste. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld van Hema waar ze inspelen op het hooikoortsseizoen.
  • We moeten het je niet vertellen: humor, humor en humor. Dat werkt. Wanneer humor matcht met jouw manier van communiceren, dan kan je daar alleen maar positieve reacties uit halen. Kijk maar naar Bol.com in het onderstaande voorbeeld. Een link met het product en een woordspeling.
  • Kijk even naar het voorbeeldje hieronder. Slim, toch? Laten kiezen hoe ze reageren in plaats van OF ze reageren. De opkomst van alternatieve like-knoppen was een slimme zet in social media land. Interactie met een creatieve kant.

Leuk als je sociale media volgers een reactie plaatsen! Nog leuker als je daar iets mee kunt doen. Geef je fans het gevoel dat je hun reactie gezien hebt. Persoonlijke benadering, remember? Durf te reageren op een professionele, persoonlijke manier. De manier waarop jij communiceert. Sporza is bijvoorbeeld een pagina die dat slim aanpakt.

Sporza Answers

Distribueer slim en denk na over een mediabudget

Maak een content planning

Planning, het zorgt voor een houvast en structuur. Content planning verschilt daar niet mee. Maar, dat is niet alles. Er zijn nog vijf voordelen die je hier kan lezen!

  • Je valt nooit zonder inspiratie

Content planning zorgt voor een rust. Als je tussen het werk door plots nog moet denken aan het maken van een post die elementen bevatten van deze blog, dan ben je voor 20u 's avonds niet thuis. Uitstellen is de foute mindset. Denk op voorhand na en zet het in een planning. Geloof ons, je zal veel meer 'zen' over je sociale media gaan. En de spontane berichtjes, Die kunnen ook plaats krijgen in de content planning, sluit ze dus niet uit.

  • Je bent consistent online aanwezig

Consistentie is een woord dat de algoritmes goedgezind maakt. Want wanneer je regelmatig post, ben je vaker online. En vaker online betekent dat je op een actief platform zit waar online bezoekers mee in interactie kunnen. Met een plan kan je dus hierop inspelen.

  • Je hebt één keer werk in plaats van continu werk

Neem even je tijd om bijvoorbeeld op de eerste maandag van de maand alles in te plannen. Op die manier moet je er niet wekelijks of dagelijks aan denken. Leve de automatische posts!

  • Je kan bewust waardevolle content delen

Ja, veel bewuster. Want als je iets gaat plannen over de weken heen, denk je meer na over verschillende factoren. Je denkt na over de inhoud en dat zorgt ervoor dat je kwalitatief gaat posten dan last minute nog een postje maken.

  • Je hebt meer focus op je bedrijfsdoelen

Samen met de inhoud, denk je ook meer na over je bedrijfsdoelen. Je gaat nadenken over waar je naartoe wilt met de content die je deelt. Stel dat je doel is om meer klanten binnen te halen, dan kan je jouw content daarop afstemmen. Yes, we can!

Oh! Mocht je wat hulp nodig hebben bij het maken van een content plan. Here you go! 👇

https://www.frankwatching.com/archive/2021/11/03/een-strakke-contentplanning-in-3-stappen/

✔ Maak een mix tussen organische en betalende content

Er zijn altijd voor- en tegenstanders als het gaat om het gebruik van betaalde advertenties. Bij Het Bataljon geloven we in een mix van deze kanalen. Het gebruik van betaalde kanalen geeft je namelijk ook heel wat voordelen.

  • Het heeft relatief lage instapkosten. Zeker als je dit vergelijkt met traditionele kanalen zoals televisie of cinema reclames.
  • Je komt heel wat te weten over je doelgroep. Via de analyses die je krijgt zal je je doelgroep beter kunnen gaan segmenteren. Zo kan je je buyer persona’s dieper gaan uitwerken.
  • Je kan gerichter naar je doelgroep promoten. Afhankelijk van je uitgaven en gekozen platform, kun je doelen selecteren in een specifieke demografische groep of geografisch gebied om ervoor te zorgen dat de gebruikers die jouw inhoud zien, aansluiten bij de behoeften van je ideale koper. Met betaald sociaal kan je ook meer nadruk leggen op desktop of mobiel.
  • Je bereik zal groter worden. Net omdat de social media kanalen hun algoritmes je gunstig gezind zullen zijn wanneer je een betaalde campagne lanceert. Slechts 4% van je volgers zien je organische berichten. Met betaalde advertenties kan je dat percentage de hoogte in schieten.
  • Je kunt langer top of mind blijven. 
  • Je komt te weten welke content het beste werkt en kunt dus gemakkelijk bijsturen of herproduceren.

En dat is hoe je ROI omhoog gaat.

Je merkt dat er heel wat stappen nodig zijn om tot een videocampagne te komen die écht werkt. Door zomaar wat te gaan filmen en online te gooien zal je helaas geen potten breken. We vatten nog even in een notendop samen waarom je ROI omhoog zal gaan bij onze manier van werken.

  • We maken op voorhand een strategisch plan en brengen je doelgroep in kaart samen met een plan hoe we de doelgroep gaan benaderen.
  • We maken creatieve content via storytelling. Onderbouwd met psychologische insights via een cinematografische aanpak.
  • We denken breder dan de videocampagne en maken tal van afgeleiden en snippets. Ideaal voor een content plan op maat.
  • Via A/B testing en interactieve content optimaliseren we de video's. We krijgen insights bij je doelgroep en zorgen dat je video's door de juiste mensen bekeken wordt.

VIDEO: hoe ging dat in zijn werk voor Beaufort?

Na onze campagne voor Veloci hebben we ook mee onze schouders gezet onder de branding voor zustermerk Beaufort. Het kleine zusje kiest voor een frisse look om een iets jonger doelpubliek aan te spreken. We stelden samen drie persona's samen waar we op inpikken. Met de tagline “Beweeg beter met Beaufort” zetten we de kijker aan om niet meer voor alles de auto te nemen, maar te kiezen voor een ritje op een e-bike. Een frisse campagne met een knipoog naar onze vreemde Vlaamse gewoontes.

De hero video:

Elke fiets heeft een eigen naam en dus ook een identiteit. Van daaruit is het concept “Welke Beaufort e-bike ben jij?” geboren. 

Om de identiteit van de fietsen kracht bij te zetten kozen we voor een influencer campagne. We sloegen de handen in elkaar met het Gentse bureau Connus om de juiste gezichten aan de campagne te koppelen. Onze ambassadeurs zijn Sophie Van de Vyver (styliste/model), Gilles Van Bouwel (gekend van De Mol) en Amy Courtens (gekend van K3 zoekt K3). Ze verpersoonlijken ook de drie buyer persona's van Beaufort.

Side-story's naar buyer persona's:

Naar verspreiding toe maakten we verschillende (interactieve) posts die refereerden naar de video's of de fietsen centraal plaatsen. Extra content ter verspreiding

Social Posts naar buyer persona's

Vanuit de hero video maakten we 3 afgeleiden die op VTM Go en Youtube Ads vertoond werden. Daaruit merkten we dat 1 video extra hard aansloeg. Waardoor deze video dan ook verder gepromoot werd.

Afgeleiden Hero Video met AB-testing

Behind The Scenes

De case bekijken? Bekijk ze hieronder.

Triggered?

Contacteer ons gerust voor jouw project.

Bronnen:

  • frankwatching: Persona maken in 5 stappen
  • https://sterc.com/nl/kennis/blog/sterce-model-doelgroepen
  • https://frappant.com/blog/crossmediale-campagne-eerst-het-verhaal-dan-het-kanaal-en-andere-tips/
  • https://blog.brandstrategists.be/de-archetypen-van-jung-aan-de-basis-van-je-communicatiestijl-getting-started/
  • https://www.share-board.nl/blog/-3689-consistente-communicatie-voor-een-sterk-merk/
  • https://thebigstory.nl/brand-archetypes/
  • https://www.saleswizard.nl/2020/04/wat-zijn-brand-archetypes/
  • https://themarketingfactory.nl/social-media-engagement/
  • https://www.dukeandgrace.com/nl/inzichten/artikels/de-optimale-marketing-mix
  • https://decontentfabriek.be/2021/03/18/5-redenen-waarom-jij-een-content-plan-nodig-hebt/
  • https://nl.sharpspring.com/blog/6-benefits-of-using-paid-social-media/