By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Recruitment video maken: hoe je de war for talent kan winnen

Tuesday, June 14, 2022

Wanneer je rondvraagt bij bedrijven wat momenteel hun grootste probleem is, zeggen ze vrijwel allemaal hetzelfde:

"We vinden geen volk."

Heb je als bedrijf ook moeite om nieuwe werknemers aan te trekken en krijg je je vacatures maar moeilijk ingevuld? Zoek je een een zo goed mogelijke match met potentiële kandidaten en toon je graag wat je als bedrijf in petto hebt? Dan ben je bij Het Bataljon aan het juiste adres!

VIDEO: onze employer branding voor Smartphoto

De meerwaarde van een HR-video voor je bedrijf? Dat mag blijken uit ons project voor Smartphoto, waarbij we de medewerkers vroegen wat ze het leukste vonden aan hun job.

Een HR-video maken voor jouw bedrijf? Contacteer ons!

War for talent: waarom vinden bedrijven zo moeilijk mensen?

De strijd om goede werknemers te vinden gaat steeds verder. Het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om vacatures snel in te vullen. Er heerst een krapte op de arbeidsmarkt voor heel wat sectoren, waardoor goede kandidaten meestal al ergens aan de slag zijn, ofwel de bedrijven voor het uitkiezen hebben wanneer ze op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.

Meer aandacht trekken als bedrijf

De pool met kandidaten om uit te vissen is dus kleiner geworden, waardoor je als bedrijf vandaag meer moet doen om de aandacht van potentiële medewerkers te trekken en voor zich te kunnen winnen. Vroeger volstond het om een simpele vacature online te zetten en de reacties kwamen, op een aantal knelpunten na, meestal vrij vlot binnen.

Vandaag is het voor heel wat profielen en specifieke functies niet meer voldoende een klassieke vacature uit te schrijven en te verdelen op de bekende jobsites. Talentvolle werknemers zitten namelijk in een vrij comfortabele positie waarbij ze kunnen kiezen uit een overaanbod aan boeiende jobs.

kadonation reclame

Zet je échte troeven als werkgever in de kijker

Bij employer branding zien we het nog vaak verkeerd gaan. Veel bedrijven maken nu wel werk van een meer uitgebreide jobsectie op de website en sommige gaan zelfs aan de slag met video's en social media campagnes om volk aan te trekken. Maar in de praktijk is het vaak copy-paste van wat concullega's doen.

Wanneer je begint met woorden als toffe werksfeer, leuke collega’s, interessante projecten en een dynamische werkomgeving vertel je de facto niets over je eigen bedrijf. Je blijft hangen in de woordenschat die je concurrenten ook gebruiken. 

Als bedrijf moet je in staat zijn om tussen alle vacatures uit te springen en jezelf aan kandidaten te verkopen. Daarnaast is het belangrijk voor werknemers dat ze het gevoel krijgen dat ze goed zullen passen bij jouw bedrijf.

Kandidaten gaan hun eigen jobverwachtingen en waarden vergelijken met wat jouw bedrijf hen kan bieden. Ze gaan kijken naar de werkethiek, arbeidsomstandigheden, concrete arbeidsvoorwaarden, werkomgeving, waarden en normen van het bedrijf, etc., ….

De arbeidsmarkt is complexer, maar ook boeiender dan ooit. HR en employer branding video to the rescue!

De War for Talent winnen met onze hulp? Contacteer ons

Recruitment video maken op basis van waarden en cultural fit

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die goed bij hun bedrijf passen niet alleen beter presteren, maar ook meer voldoening halen uit hun job én geneigd zijn om langer bij dezelfde werkgever te blijven. Is er geen match? Dan ga je talenten rekruteren die niet bij je bedrijf passen en je bedrijf vaak binnen de 6 à 12 maanden alweer zullen verlaten. Is er wel een match? Dan rekruteer je medewerkers die met een glimlach op hun gezicht de dag zullen beginnen.

setfoto kadonation

Ga dus voor een persoonlijke connectie met medewerkers en rekruteer op basis van onder andere waarden, cultuur, interne mobiliteit, attitude, … om een betere fit te kunnen vinden met een potentiële kandidaat!  In onze videostrategie fase gaan we samen met jullie op zoek naar jullie uniek verhaal, waar het bedrijf voor staat en hoe een ideale werknemer er uitziet. Een eerste stap naar de juiste werknemer. Wij kunnen jou bij het Bataljon helpen om de kans op zo’n fit zo groot mogelijk te maken. Benieuwd? Hieronder lees je hoe! 

Straffe employer branding video om straffe mensen aan te trekken 

Hoe duidelijker je verhaal en je belofte als werkgever, hoe groter de kans dat je iemand zal vinden die goed bij de vacature én bij je bedrijf past. Maar hoe kan je dan echt het verschil gaan maken? Een sterke employer branding strategie overtuigt nieuw talent gemakkelijker om voor jou te komen werken.

De allereerste stap is om als organisatie een unieke, onderscheidende stem te vinden die bij je organisatie past. Als werkgever op een krappe arbeidsmarkt ben je liever geen grijze muis. Het heeft echter ook geen zin om je beter voor te doen dan je bent. De kans dat je door de mand zal vallen eenmaal iemand voor jou komt werken is groot.

Het komt er op neer om je bedrijf op een duidelijke en eerlijke manier voor te stellen aan potentiële kandidaten:

  • Wat, hoe en waarom doe je als bedrijf wat je doet?
  • Wie wil je zelf zijn als werkgever?
  • Wat vinden jullie binnen de organisatie belangrijk?

… en je eigen straffe werknemers als ambassadeurs

Een goed employer brand begint echter bij je huidige medewerkers. Tevreden werknemers zijn hun onderneming trouw en fungeren daarom als ambassadeurs voor de onderneming naar de buitenwereld toe, wat er dan weer voor zorgt dat zij jouw employer branding gaan bevestigen.

Daarmee scoor je bij nieuwe mensen hoog op het vlak van geloofwaardigheid. Een goede employer branding begint dus bij je eigen werknemers. Zorg er voor dat de bedrijfscultuur alvast diep geworteld is bij hen. Als je medewerkers die goed uitdragen, is dat het beste visitekaartje dat je kan hebben.

Recruitment video marketing

Om te slagen in een goede employer branding moeten werkgevers dus steeds meer gaan nadenken als een marketeer. Het komt er op neer potentiële kandidaten te overtuigen dat jouw bedrijf wel eens hét bedrijf voor hen kan zijn. Net zoals bij een goede marketingstrategie, is het belangrijk om na te denken over hoe je een bepaalde doelgroep op een zo efficiënt mogelijke manier kan bereiken en kan verleiden om te solliciteren.

En laat dit nu net eens hetgene zijn waar wij bij Het Bataljon zo goed in zijn!

VIDEO: hoe voelt een werkdag in Standaard Boekhandel?

Nog een HR-videoproject van onze hand. Standaard Boekhandel zocht een creatieve manier om meer franchisenemers aan te kunnen trekken. Dus wij gingen langs in de vestiging in Turnhout om te praten met Mich en Jan.   

Recruitment video voor jouw bedrijf? Contacteer ons

Video recruitment: dé way to go!

Je voelt waarschijnlijk wel aan dat complexe zaken als een bedrijfscultuur moeilijk te vatten zijn in een klassieke vacaturetekst. Een goede recruitment video met de juiste strategie is hiervoor de ideale tool. Ten eerste worden jobposts met een video 34% meer geapprecieerd door kandidaten.

Daarnaast wordt de kans ook kleiner om geld te verspillen aan kandidaten die uiteindelijk geen klik met je bedrijf ervaren en je bedrijf verlaten. Door een recruitment video te maken laat je potentiële kandidaten toe om als het ware binnen te kijken in je bedrijf en alvast kennis te maken met collega’s en leidinggevenden.

Het wordt meteen duidelijk wat de kandidaat kan verwachten van je organisatie en of dit in lijn ligt met waar ze naar op zoek zijn. En waarom niet je eigen werknemers, dé ambassadeurs van je bedrijf, hierbij betrekken? 

We create emotion

Wist je dat buikgevoel in vele gevallen belangrijker is dan verschillende rationele zaken? Werkgeluk is een doorslaggevende factor voor mensen om te beslissen of ze ergens willen blijven of toch niet (Lees ook het ABC van werkgeluk van Happy Humans).

Het Bataljon heeft dit al lang door, en is dan ook goed in het vertellen van straffe verhalen die een bepaald gevoel opwekken: wij leggen emotie in video.

Door de waarden van je bedrijf te vertalen in een sterk verhaal, creëer je de meest overtuigende content. Het is het gevoel dat een kandidaat koppelt aan jouw bedrijf, dat hem kan overtuigen om voor jou te kiezen en niet voor de concurrentie.

Meer inspirerende recruitment video's

Maak dus komaf met onpersoonlijke vacatures die toch slechts een vaag beeld schetsen van wie jullie als organisatie zijn en wat voor persoon jullie juist zoeken. Video helpt jullie bedrijfsverhaal zo goed mogelijk over te brengen. Een korte recruitment video maken zegt meer dan duizend woorden. Hieronder vind je alvast onze favorieten terug! 

Go Places Heineken

The Army

Sodastream

Triggered?

Laat je inspireren om je recruitment video te laten maken bij Het bataljon. We begeleiden je met veel plezier doorheen het hele proces: 

  • Trek het juiste publiek via de geschikte platformen
  • Profileer jezelf als werkgever en laat je kandidaten voelen hoe je bedrijfscultuur in elkaar zit
  • Snellere invulling van vacatures aan een lagere wervingskost
  • Een dynamische video als resultaat!

Contacteer ons gerust voor jouw project.