By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Hoe de Metaverse het videomarketinglandshap gaat veranderen

Wednesday, July 13, 2022

De laatste jaren is al heel wat gezegd over de befaamde "Metaverse" en zeker sinds vorig jaar is er wat hernieuwde aandacht voor door de plotse opkomst van NFT's en de aankondiging dat Facebook zijn naam wijzigt in "Meta" en daarbij ook werkt aan een eigen virtuele wereld.

Maar, als de Metaverse over een aantal jaar echt deel uitmaakt van ons nu al erg gedigitaliseerde leven, wat betekent dat dan voor videomarketing? Hoe zal dat evolueren? Wij kijken graag even in de glazen bol in dit artikel.

Wat is de Metaverse eigenlijk?

De Metaverse is een virtuele online wereld waar je in kan rondlopen. Het oervoorbeeld is wellicht Second Life, dat in 2007 even een poging deed om een echte Metaverse wereldwijd uit te rollen.

In Second Life kon (of kan) je met je eigen avatar door een virtuele omgeving reizen en eigenlijk alles doen wat je maar wou. Er was een virtuele munteenheid, je kon virtueel grond kopen, een huis bouwen, een auto aanschaffen, naar school gaan en nog veel meer. Hier werd bijvoorbeeld een trouwfeest georganiseerd:

Dat is in grote lijnen ook wat het idee van een Metaverse inhoudt. Het is dus geen online multiplayer videogame zoals World Of Warcraft en League Of Legends, want games hebben een duidelijk verhaal of doel om na te streven.

In een Metaverse vul je het digitale leven op het platform helemaal zelf in. Je bent als het ware een online kopie van jezelf en je komt er ook in contact met andere mensen. Het is dus een voortzetting van alles wat je momenteel al met internet kan. Daarom wordt de Metaverse ook de toekomst van het wereldwijde web genoemd.

Welke Metaverses zijn er vandaag?

De zoektocht naar metaverse platforms wordt vandaag nog gedreven door de groeiende aandacht voor het potentieel van metaverse. Grote technologiebedrijven zoals Facebook, Microsoft en NVidia werken aan hun eigen metaverse-oplossingen. Maar er zijn al enkele platformen actief:

  • Decentraland
  • Illuvium
  • Sandbox
  • Axie Infinity
  • Roblox
  • Metahero
  • ...

Enfin, de meeste platformen zitten dus nog in een eerder "nerdy" fase. Het doet wat denken aan de begindagen van het internet. Het wordt wellicht nog even wachten op een of meerdere overwinnaars die de dominante Metaverses gaan vormen in de markt.

Welke invloed zal de Metaverse hebben op videomarketing?

Grote merken zoals Coca-Cola, Nike en Burger King zijn al bezig met hun virtuele eigendommen te claimen op verschillende metaverse-platformen omdat ze de boot niet willen missen. De marketingmogelijkheden zijn enorm. We schetsen een paar evoluties:

1. Voortgezette social media marketing

Waar de huidige social media marketing veelal nog sterk gebaseerd is op push marketing, zal daar met metaverses verandering in komen. Met de Metaverse krijg je een platform waar mensen doelgericht de virtuele vestiging van een bedrijf gaan bezoeken.

Je kan dus presentaties, advertenties en meer vormen van video content verwachten die veel dieper gaan en veel meer impact zullen maken op het doelpubliek. Ze zijn er immers zelf naar op zoek gegaan in hun virtuele leven. Daarom zien we hierin om te beginnen de social media marketing van de toekomst.

Videoadvertenties zullen interactief, gepersonaliseerd en sociaal zijn. In plaats van simpelweg naar videoadvertenties te kijken, zullen kijkers interactie hebben met de advertenties, beïnvloeden wat er in de video gebeurt en 'punten' verdienen voor deelname aan de advertentiecampagnes.

2. Reacties van het publiek capteren

Vandaag kan je op sociale media door middel van een paar standaard reacties zoals likes, hartjes, en een aantal andere emoji's laten weten wat je van een video vindt. In de Metaverse zal dit meer dan een stap verder gaan.

Via eye tracking, face recognition, spraakherkenning en andere technieken kan de lichaamstaal van de kijkers real-time worden gecapteerd. Die data wordt verzameld en geeft inzicht over hoe het publiek werkelijk reageerde op de video en het aangeprezen product of dienst. Zo kunnen de impact van de video en de tevredenheid van de kijkers in kaart worden gebracht.

Explainer Video Delaware App Bataljon

3. De toekomst van storytelling

Videomarketing en storytelling worden al langer in één adem genoemd. In een metaverse zal storytelling alleen maar belangrijker worden.

Het zal niet meer volstaan om de aandacht te trekken met een video die toont hoe geweldig jouw merk is. Er zal meer nood zijn aan een overtuigende verhalenset, want het doelpubliek zal veel meer actief participeren aan je merk dan vandaag het geval is.

4. Videowedloop

Het zou zomaar kunnen dat er een heuse wapenwedloop ontstaat met video content. Bedrijven kunnen concurrenten subtiel bestoken met video's, waarop die ook weer gaan reageren met andere video's die jouw merk bestoken en ga zo maar door. De strijd om de klant in een virtuele wereld zal gestreden worden met audiovisuele content.

5. Explosie van video-informatie

Vandaag is er al een schat aan video-informatie te vinden, YouTube is nog steeds de tweede meest bekeken website ter wereld, maar dit zal nog verder toenemen. Wanneer bedrijven virtueel gaan, zal de connectie met de klant in eerste instantie met video content worden gemaakt. Verwacht dus nog meer informatie, zowel commercieel als educatief en informerend.

Alles wat je nu op YouTube ziet ontluiken qua tutorials, lessen, trainingen, demo's en commerciële video's, zal ook zijn weg gaan vinden in de Metaverse.

Een kijker kan bijvoorbeeld in de Metaverse een demonstratie zien van hoe gemakkelijk het is om een ​​product te gebruiken, de mogelijke voordelen, de informatie die ze nodig hebben om een ​​aankoop te doen of informatie die ze nodig hebben om het product te installeren. Dit type marketing zal helpen om producten via het virtuele bedrijf te verkopen.

VR en AR-toepassingen in videomarketing

De Metaverse kan ook de echte doorbraak betekenen van VR en AR advertising. Tot dusver blijft dit nog eerder beperkt tot experimenten, waarbij er af en toe wel iets uitspringt.

In de Metaverse zullen we producten en merken echt virtueel tot leven zien komen en dat met heel interactieve uitwerkingen.

De Metaverse in de rekrutering van talent

Ook op gebied van HR-video zal de Metaverse mogelijk zijn rol gaan spelen. Adverteerders maken vandaag al gebruik van videoadvertenties en vacaturevideo's om talent te werven en zich als een aantrekkelijke werkgever te presenteren. De integratie van technologie en communicatie zal een sleutel zijn om niet op te gaan in de stortvloed van advertenties en de juiste boodschap tot bij de juiste mensen te brengen.

Big data wordt nog groter en efficiënter ingezet

Je hoort nu wel eens dat Big Data een belangrijker commodity is dan aardolie. Dat zal zo blijven en dat zal nog blijven groeien ook. In de Metaverse zal reclame nog gerichter worden op jou specifiek en ook nog meer crossmediaal worden toegepast.

De Metaverse kan op termijn bijvoorbeeld een game met een automatisch thema aanmaken dat gebaseerd is op jouw interesses. Tijdens het spel dat reeds op jouw maat is gemaakt, kan je dan ook weer de juiste advertenties meekrijgen volgens jouw interesses en virtueel gedrag.

Metaverse Video Advertising zal dus gerichte reclame aanbieden die verder gaat dan traditionele gerichte reclame door verspreiding via tv en internet. Met behulp van technologie, zoals AI en neurale netwerken, kan de Metaverse kijkers vinden die specifieke interesses delen.

Video content wordt gelinkt met de bron, die de metadata voor targeting levert en de adverteerder in staat stelt een meetbare indruk te maken op het doelpubliek.

Conclusie

Metaverse Video Advertising belooft dus verregaande verschuivingen teweeg te brengen in de manier waarop adverteerders, reclamebureaus en publishers hun video content creëren, verkopen, distribueren en leveren, zoals broadcast-advertenties en video-on-demand-aanbiedingen.

Videoadvertenties worden interactief en als je een product ziet in een video dat je leuk vindt, kun je het meteen uit de video bestellen. Wanneer er ergens reclame wordt weergegeven, kijk je mee en kun je een product beoordelen in plaats van er informatie over te zien. Je krijgt ook meer informatie over een product door interactie met een video.

Benieuwd wat videomarketing voor jouw merk kan betekenen? Let's Talk!