By clicking “Accept”, you agree to the failure of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

7 tips voor succesvolle brand stories en productlanceringen van Jan Verlinden (Ritchie) en Louis-Philip Cattoir (Remarkable)

Tuesday, June 4, 2024

Een nieuw product in de markt zwieren of merkbekendheid genereren: ‘t is iets waardoor menig ondernemer niet meer op zijn beide oren slaapt. Maar hé, alles komt snor. Jan Verlinden, die de Ritchie limonade van zijn grootvader opnieuw op de kaart zette en Louis-Philip Cattoir, merkstrateeg bij Remarkable Europe met klanten als Alpro, Belfius en Lotus kwamen onlangs leuteren in de Alles Komt Snor Show. Hun tips over succesvolle brand stories en productlanceringen vind je hier proper samengevat in een blog.

1. Strategische positionering van je merk

Het zijn de unieke figuren die opvallen in de maatschappij en dat is voor merken niet anders. Wat maakt jouw merk speciaal? Zorg ervoor dat dit kristalhelder is in al je communicatie. Een sterke en strategische positionering helpt je om op te vallen in een drukke markt en een blijvende indruk achter te laten.

2. Kies een naam met impact

Een goede merknaam is als een catchy deuntje: het blijft hangen en roept iets op. Het is belangrijk dat een naam juridisch beschermd is en internationaal werkt. Dit voorkomt problemen en zet je merk stevig op de kaart. Denk aan Ritchie limonade: werkt in alle talen, simpel, maar met een verhaal dat aanspreekt en blijft hangen. 

De naam Ritchie komt uit de jaren 50 van toen de limonade initieel op de markt kwam. Er werkte toen ‘ne Richard’ in de brouwerij en het was tevens de periode van Ritchie Valens (La Bamba). Bovendien was de branding Americana 1950 dus het verhaal klopte. 

3. Vertel een simpel en duidelijk verhaal

Een eenvoudig en herkenbaar merkverhaal doet wonderen en daar is ook Ritchie hét voorbeeld van. Jan Verlinden komt uit een familie van brouwers. Het herlanceren van de limonade draait dan ook om familietraditie en nostalgie. Een goed verhaal schept een band met je publiek en maakt je merk memorabel. Zorg ervoor dat je verhaal authentiek en gemakkelijk te begrijpen is, zodat het blijft hangen bij je doelgroep. 

4. Zorg dat het totale plaatje klopt

Het gaat niet alleen om een goed product, maar om de hele beleving. Een aantrekkelijke verpakking, een sterke naam en een pakkend verhaal maken het verschil. Elk detail van je merk moet bijdragen aan de totale ervaring. Denk aan hoe alles samenkomt, als de perfecte harmonie van smaken in een goed gerecht. Een consistent en aantrekkelijk totaalplaatje versterkt de merkervaring en trekt klanten aan.

5. Consistentie in je marketinginspanningen

Vergelijk je marketing met een vliegwiel: grote merken houden het constant draaiende, terwijl kleine merken hard moeten werken om momentum te krijgen. Aanhoudende inspanning is essentieel om je merk bekendheid te geven. Blijf investeren in marketing en laat je niet ontmoedigen door de uitdagingen. Consistentie zorgt ervoor dat je merk top-of-mind blijft bij je doelgroep.

6. Juridische bescherming is essentieel

Juridische bescherming voor je merk is een absolute noodzaak. Dit zorgt ervoor dat je zonder zorgen kunt uitbreiden en voorkomt toekomstige problemen. Het is de basis waarop je verder kunt bouwen, net als een stevig fundament voor een huis. Zorg ervoor dat je merknaam, logo en andere belangrijke elementen juridisch beschermd zijn om je merk te beschermen tegen inbreuk.

7. Combineer creativiteit met strategie

Succesvolle merken zijn een mix van creativiteit en strategie. Innovatieve ideeën moeten hand in hand gaan met een duidelijke aanpak. Deze combinatie zorgt voor een krachtige merkbeleving die consumenten aanspreekt en bindt. Creativiteit zorgt voor vernieuwing en een onderscheidend vermogen, terwijl strategie ervoor zorgt dat je merkdoelen worden bereikt.

Conclusie

Of je nu een nieuw merk lanceert of een bestaand merk nieuw leven inblaast, deze adviezen helpen je om een sterke en consistente merkbeleving te creëren die consumenten aanspreekt en loyaal maakt. Zorg voor een strategische positionering, een naam met impact, een simpel en duidelijk verhaal, een kloppend totaalplaatje, consistente marketinginspanningen, juridische bescherming en de juiste balans tussen creativiteit en strategie. En dan komt alles wel snor. 

Meer over brand stories en productlanceringen?

Luister de volledige podcast met Jan Verlinden van Ritchie en Louis-Philip Cattoir van Remarkable via de website, Spotify, Youtube of Vimeo. 

Vragen?

Don't be shy. Contacteer ons, Jan Verlinden of Louis-Philip Cattoir