By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Een call-to-action in je video? Doen!

Wednesday, May 20, 2020

1, 2, 3…. ACTION! Videomarketing is vandaag populairder dan ooit! Onze digitale leefwereld krijgt dan ook iedere dag vorm door de vele video’s die ons via tal van kanalen bereiken. En het werkt! Van alle soorten content bereikt video in bijna alle gevallen het grootste publiek. Video’s scoren dus, maar wat ben je met enkel kijkers? Jij bent op zoek naar ‘doeners’, mensen die actie ondernemen, mensen die kopen!

Wel, hier kom je te weten hoe je van je kijkers doeners maakt, hoe je ze met andere woorden dichter brengt bij je merk, product of dienst. 

Call-to-action in video plaatsen = Oproepen tot actie 

Het verspreiden van video’s doe je natuurlijk niet zomaar! Er schuilt een doel achter elke video die je maakt en de wereld instuurt. Je wil iets bereiken. Je wil je publiek bewust maken van je bestaan en hen overtuigen van jouw kwaliteiten. Je wil hen aanmoedigen om iets te doen. Je wil met andere woorden van een potentiële klant een trouwe klant maken door gebruik te maken van video’s die aanzetten tot actie. 

Je hebt waarschijnlijk het volgende al vaak zien voorbijkomen tijdens of na het bekijken van een video:

  • Sign up’,
  • ‘Subscribe’,
  • ‘Follow’,
  • ‘Join us’....

Stuk voor stuk verzoeken die oproepen tot het ondernemen van actie, verzoeken die de potentiële klant verder sturen in zijn reis naar trouwe klant.

Deze verzoeken worden ook wel call-to-actions (CTA) genoemd. Voorgaande call-to-actions zijn voorbeelden van expliciete oproepen. Al kan het ook subtieler, zonder dat de potentiële klant daarbij bewust opmerkt dat hij aan zijn’ customer journey’, of klantreis, is begonnen.  

Waarom je zéker en vast gebruik moet maken van call-to-action in video? 

Je publiek wordt dagelijks overspoeld met oneindig veel video’s. Het is voor je doelgroep dan ook ontzettend moeilijk om structuur te vinden in de gigantische hoeveelheid informatie die hen wordt toegestuurd. Mensen bekijken tientallen video’s per dag, maar wat moeten ze ermee?

Zelf actie ondernemen? Het kan! Al is het vrij zeker dat de overgrote meerderheid niet spontaan de handen uit de mouwen zal steken. Wil je zoveel mogelijk resultaat behalen? Breng je publiek dan zélf dichter bij je merk, product of dienst. Creëer dié structuur, die ze zelf moeilijk kunnen vinden en breng hen stap voor stap in de juiste richting. 

Je publiek sturen in de juiste richting kan door gebruik te maken van een call-to-action. Een call-to-action zorgt ervoor dat een groter deel van je publiek actie zal ondernemen, waardoor mogelijks interesse ontstaat in je merk, product of dienst. Hierdoor breng je ze een stapje verder in de marketing funnel zonder dat ze het zelf goed en wel beseffen.

Hou mensen vast in je verhaal

Door te sturen in de juiste richting, verlies je bovendien ook minder mensen onderweg. Een call-to-action levert met andere woorden alleen maar voordelen op!

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van KISSmetrics dat er maar liefst 380% meer geklikt wordt op een call-to-action-button in een video, dan op een call-to-action-button rond de video op diezelfde pagina. Twijfel dus niet langer en roep op tot actie in je video’s! 

(https://wave.video/blog/10-best-video-calls-to-action-guaranteed-work/)

Hoe maak je call-to-action effectief? 

Kiezen voor de juiste call-to-action is cruciaal. Platformen zoals Youtube en Vimeo bieden de mogelijkheid om klikbare CTA’s toe te voegen aan je video, maar ook platformen zoals Wistia voorzien een mogelijkheid daartoe, weliswaar iets uitgebreider. 

Verschillende CTA's in video

Daarnaast kan je ook oproepen tot actie door middel van visuele of verbale CTA’s in de video zelf. Enerzijds kan je je publiek warm maken door hen mondeling aan te moedigen. Anderzijds kan je kiezen voor afbeeldingen met tekst. Een combinatie van beide is echter aan te raden voor het bereiken van een optimaal resultaat. 

Urgentie creëren

Bij het opstellen van een call-to-action is het evenzeer van belang dat je een gevoel van urgentie creëert, zonder daarbij te opdringerig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan “try now for free”. Jouw publiek zal zich realiseren dat er wat tijdsdruk is: je moet NU profiteren van de actie. Om die reden sneller overgaan tot actie. Bovendien werkt het woord ‘free’ of gratis altijd. Mensen hebben niets te verliezen en zullen daarom niet twijfelen om verder te gaan.

Spreek je bezoeker aan en hou je Call-to-action simpel

Andere krachtige woorden die de kans op actie vergroten zijn ‘you’ en ‘new’. Je publiek aanspreken met ‘jij’ creëert een persoonlijke band en overtuigt. Ook ‘new’ weet mensen steeds te prikkelen. Combineer dit met een aantal actiewoorden, zoals click, download, register, sign in… en je call-to-action zal een pak meer conversies genereren. 

Tot slot hou je de call-to-action best zo simpel mogelijk. Vraag je publiek niet om ingewikkelde procedures te doorlopen, want dan haken de meesten snel af en levert je inzet niks op. 

Wanneer roep ik best op tot actie in mijn video? 

In het begin van de video mag je een hoog engagement verwachten. Je publiek is actief en kijkt massaal. Naar het einde toe zal je publiek afzwakken. Niet iedereen zal met andere woorden de video tot het einde bekijken. Hoe langer je publiek de video bekijkt, hoe meer interesse je van hen mag verwachten. Afhankelijk van het uiteindelijke doel zal je de call-to-action dus aan het begin, in de loop van de video of aan het einde inplannen. 

Optie 1: Call-to-action in het begin van de video

Is de video zelf van ondergeschikt belang en ligt de focus enkel op het aanmoedigen van je publiek? Dan kan je de CTA mogelijks in het begin plaatsen, al is dit geen aanrader. Een voordeel hiervan is dat heel wat kijkers zullen overgaan tot actie. Anderzijds heeft dat publiek dan weer geen idee waarom ze actie ondernomen hebben, waardoor ze uiteindelijk toch zullen afhaken. 

Optie 2: CTA op het einde van de video

Wil je liever kwalitatieve leads scoren? Dan kies je best voor een call-to-action aan het einde van je video. Iemand die je video tot op het einde bekijkt, toont in zekere mate interesse. De kans dat die persoon een trouwe klant wordt, is dan ook veel groter. Is je salesproces complex? Dan ga je  best voor deze optie! Hiermee voorkom je dat je uren tijd steekt in het opmaken van offertes waaraan geen gevolg komt. 

Optie 3: Call-to-action tijdens de video

Tot slot kan je ook voor de gulden middenweg kiezen en je call-to-action tijdens de video aanbieden. Heb je een eenvoudig salesproces? Dan is dit de meest effectieve manier! Je mist geen kijkers die afhaken en je kijkers weten precies waarom ze overgaan tot actie. De voorwaarde hiervoor is echter dat de CTA op een natuurlijke en spontane manier verwerkt wordt in de video zonder de sfeer abrupt te verstoren. Hier weet je videoagency vast en zeker raad mee! 

Benieuwd om te ontdekken hoe videomarketing jouw bedrijf kan helpen? Let’s talk!

Bronnen: 

https://blog.hubspot.com/marketing/call-to-action-examples

https://wave.video/blog/10-best-video-calls-to-action-guaranteed-work/

https://www.yumyumvideos.com/create-call-to-action/

https://wistia.com/learn/marketing/using-video-ctas

https://www.lemonlight.com/blog/top-4-full-service-video-hosting-platforms-you-need-to-consider/

https://www.lemonlight.com/blog/convert-better-how-to-use-ctas-in-your-next-video/