By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Waarom Color Grading in video? Ontdek onze kleurentool

Tuesday, October 20, 2020

Als kind leerde je dat kleuren betekenissen hebben. Kleur is een vorm van expressie bij mensen. Het brengt onbewust een bepaald gevoel naar boven. Kleuren kunnen daarom ook overtuigender zijn in beeldende kunst en visuele communicatie. Kleuren gebruiken in video is dan ook meer dan zomaar een trucje om emoties te versterken bij je kijker.

Maar welke kleuren kan je nu best gebruiken in een video? Welke effecten brengen rood, groen, geel, blauw, of andere kleuren teweeg op mensen? In dit artikel lees je er alles over.

Waarom is kleur belangrijk?

Volgens heel wat onderzoeken van marketingspecialisten, is de kleur van een product een cruciale factor van het volledige design. Er wordt aangenomen dat voor 85 procent van de klanten de kleur van een product een doorslaggevende reden is voor consumptie of aankoop.

Bij dezelfde onderzoeken denkt 52 procent van de klanten dat ze het product niet kopen als de kleuren niet overeenstemmen met hun gevoel. Er bestaat dan ook zoiets als de kleurenpsychologie, die zich bezighouden met het onderzoeken van kleuren, hoe deze effect hebben op de mens en waarom ze bepaalde connotaties hebben. Deze onderbewuste communicatie en connotatie van kleuren heeft een fundering in cultuur, natuur en persoonlijke ervaringen.

Primitieve kleuren

Er zijn bepaalde kleuren die gelinkt zijn aan de natuur van de mens. Dit zijn de kleuren die in de natuur en onze omgeving te vinden zijn. Deze kleuren zijn gelinkt aan onze primitieve instincten die bij de mens onderbewust nog steeds aanwezig zijn.

Zo zijn wij vanaf onze geboorte geneigd om felle kleuren bij dieren en planten te inspecteren, omdat deze soms giftig kunnen zijn. Wij zijn primitief geneigd om richting groen en rood te kijken, omdat deze kleuren rijpheid en zoetigheid aanduiden.

De voedselindustrie zal daarom voornamelijk op deze instincten inspelen, daarom ziet men deze kleuren vaak terug bij restaurants en supermarkten

Culturele kleuren

Andere kleuren hebben eerder een culturele betekenis. Zoals het typische ‘roze is voor meisjes en blauw voor jongens’. Dit is een veranderend fenomeen en afhankelijk van locatie en tijd. Zo zal de betekenis van bepaalde kleuren compleet anders zijn in bepaalde landen.

Bijvoorbeeld: rood is in Zuid-Afrika een kleur van rouw en in China is het net een kleur van geluk. In China is wit dan weer de kleur van rouw terwijl dit binnen de Westerse cultuur symbool staat voor zuiverheid en puurheid en eerder gelinkt wordt aan bruiden dan aan weduwen.

Het is dus zeer belangrijk deze culturele betekenissen in je achterhoofd te houden wanneer je met een bepaald product op de markt komt. Zo liet Pepsi hun donkerblauwe automaten vervangen door lichtblauwe in Zuidoost-Azië, wat daar de kleur is van de dood. Een grote blunder dus!

.

Persoonlijke kleuren

Naast de culturele en natuurlijke kleuren, hebben sommige kleuren een betekenis gekregen doordat ze gelinkt worden aan iets persoonlijks. Zo zal je de kleur van jouw favoriete knuffel als kind, altijd linken aan iets positief en teder.

Deze zaken zijn dus voor iedereen anders en worden bepaald door de herinneringen die je met een bepaald kleur associeert. Hierdoor kunnen we ook verklaren waarom iedereen een eigen lievelingskleur heeft.

Kleuren stimuleren je publiek

De reacties van een consument tegenover kleur zijn, door deze onderbewuste connectie, vaak niet rationeel, maar eerder emotioneel. - Deborah Sharpe

Gevoelens zijn veel sterker dan rationaliteit. Wanneer men een publiek via hun emoties beslissingen kan laten maken, zal men sterke en voordelige reacties krijgen. Wanneer een consument rationeel nadenkt, zal men nooit het onderbewuste kunnen raken. Het gebruik van de juiste kleuren is daarom zeer belangrijk. 

De reactie tegenover kleur is ook volledig afhankelijk van hoe de kijker zich voelt en zijn algemene persoonlijkheid. Kleurenpsychologie leidt ons vervolgens bij het kiezen van een kleurenpalet afhankelijk van het doelpubliek. 

Kleuren in ons eerste gesprek

Doordat emoties en kleureffecten zo specifiek zijn per doelpubliek, raden wij klanten aan om eerst en vooral een grondige analyse uit te voeren van hun consumenten. Bij het Bataljon zoeken wij dit altijd uit in het eerste gesprek.

Wij werken met emoties, volgens ons is dat de sterkste marketingstrategie.

Wil je meer weten over emotie in video? Dan kan je alvast onze gratis whitepaper eens doornemen.

Daarnaast hebben we een tool opgesteld die is gebaseerd op kleurenpsychologie. Die laat ons toe om sferen en emoties te vertalen in kleuren. Natuurlijk hebben veel bedrijven en producten al bepaalde huiskleuren voor hun merk, daar kijken we ook naar. 

We bepalen in overleg of we focussen op de kleuren die al gekozen zijn en de emoties die deze kleuren uitstralen. Of we gebruiken onze tool om te bepalen welke kleuren en emoties passen bij de kleuren van een merk.

Met die extra kleuren kunnen wij bepaalde betekenissen en sferen toevoegen aan een video die de consument nog meer prikkelen.

Doe het zoals de films!

Wij gebruiken kleuren omdat ze onderbewuste betekenissen hebben. Maar we zetten kleuren ook in om filmische redenen. Kleur is deel van beeldtaal, het kan voor veel verschillende doelen gebruikt worden binnen film.

  • Kleuren kunnen bijvoorbeeld de aandacht van de kijker sturen. Dit kan zijn door een fel contrast met de andere kleuren of door een onverwachte kleur te gebruiken.
  • Kleur kan ook belangrijke elementen in een spotje accentueren.
  • Ook kan kleur duidelijke diepte creëren op beeld. Wanneer iets groter of ‘echter’ moet lijken, kan kleur deze plekken verlichten of verdonkeren.

Emotie- Kleurentool

Deze kleurentool geeft een oplijsting van de kleuren en hun belangrijkste emoties. We geven ook een aantal voorbeelden van reclamecampagnes waarbij die kleuren als dominante of secundaire kleur gebruikt worden.

Rood (energie, passie, spanning)

Sterke emoties→ Passie→ Spanning→ Sterke liefde→ Enthousiasme → Vastberadenheid→ Moed→ Energie→ Bloed→ Woede→ Kracht→ Gevaar→ Stoppen

Oranje (creativiteit, jeugd en enthousiasme)

Even energetisch als rood, maar minder aspect van gevaar → Dynamiek→ Energie→ Modern en jeugdig→ Warmte→ Levendig→ Vriendelijk→ Actievol

Geel (geluk, hoop en spontaniteit)

Fel→ Aandachttrekkend→ Energie→ Speels→ Jeugdig→ Hoop→ Positiviteit→ Zon→ Amusement→ Nieuwsgierigheid→ Gelukzaligheid→ Kinderen→ Voordelig→ Welvaart

Groen (natuur, groei, harmonie, welvaart en stabiliteit)

Natuur→ Milieu→ Betrouwbaarheid→ Veiligheid→ Stabiliteit→ Eerlijkheid→ Versheid→ Welvaart → Groei→ Vernieuwing→ Lente→ Balans→ kalmerend→ Tot actie aanzetten (next, go)

Blauw (kalmte, vertrouwen en intelligentie)

Rust → Vertrouwen→ Intelligentie→ Betrouwbaarheid→ Professionalisme→ Serieus→ Succes→ Diepte→ Loyaliteit→ Kracht→ Beide genders( → vaak in combinatie met grijs, voor betrouwbaarheid)

Paars (luxe, mysterie en spiritualiteit)

Speciaal→ Gedurfd→ Luxe→ Vorstelijk→ Dromen→ Mysterie→ Elegant→ Religie en spiritualiteit

Roze (vrouwelijkheid, speelsheid, romantiek)

Lief→ Zoet→ Jong→ Kwetsbaar→ Vrouwelijk→ Romantiek→ Gevoelig→ Zacht→ Charmant→ Toegankelijk→ Creatief→ Speciaal (om uit te springen)→ Delirium, met blauw (roze olifant, dromerig)

Bruin (volmaakt, warm, eerlijk)

Natuur→ Aarde→ Stabiel→ Landbouw→ Stabiliteit→ Dieren→ Warm→ Vriendelijk→ Betrouwbaar→ Praktisch→ Old fashioned en traditioneel→ Relaxerend→ Casual→ Niche→ Kleur van product (koffie, chocolade,… 

Zwart (kracht, elegantie, verfijning)

Kracht→ Elegantie→ Stoutmoedig→ Mysterieus→ Intimiderend→ Neutraal→ Functioneel (schrift)→ Iconiciteit→ Exclusief→ Contrast

Wit (puurheid, onschuld, minimalistisch)

Puur→ Proper→ Onschuldig→ Minimalistisch→ Modern→ Neutral→ Basis→ Vredig→ Kalm

Grijs (professioneel, formeel, conventioneel)

Volwassen→ Matuur→ Verantwoordelijk→ Wijs→ Formeel→ Afhankelijk→ Conservatief→ Conventioneel→ Serieus→ Gereserveerd→ Autoriteit→ Vaak in combo met iets→ Technisch

Combinatie zwart, wit en grijs

Traditioneel→ Conservatief→ Neutraliteit→ Focus→ Stijl→ Betrouwbaar→ Zeer serieus→ Monochroom om op te vallen

Multicolour (speels, informeel, creatief)

Stijl→ Informeel→ Creatief→ Kinderlijk→ Hoopvol→ Holebi-vriendelijk

Metallic (welvaart, rijkdom en succes)

Goud: Duur→ Vol→ Elegant→ Rijkdom→ Welvaart→ Succes→ Luxe→ Glamour→ Vrolijk
Zilver: Kalm→ Koel→ Elegantie→ Sierlijk
Brons: Aarde→ Natuurlijk→ Matuur→ Luxe

Hoe gebruiken we bij Het Bataljon kleur in video?

Wij gebruiken de kleurentool bij elk project dat we starten. Zoals eerder vermeld houden we rekening met de huisstijlkleuren van het merk, om de herkenbaarheid van het product te benadrukken.

Maar we gebruiken ook kleuren die de juiste stijl en toon naar voren brengen. We gebruiken kleuren die inspelen op de emoties van de consument.

Niet alleen wordt bij Bataljon sterk nagedacht over welke kleuren gebruikt worden, ook wordt enorm veel belang gehecht aan de kwaliteit en levendigheid van ervan.

Color grading

Om krachtige video’s te creëren met cinematisch effect werken wij daarom met color grading. Kleuren worden door deze techniek intenser en krachtiger. Maar deze geavanceerde techniek is veel meer dan enkel een paar kleurcorrecties op het beeld doorvoeren.

Je hele verhaal kan hierdoor namelijk compleet veranderen. Zo kun je met color grading de sfeer of het effect van een scène volledig aanpassen naar wens. Dit kan door bijvoorbeeld bepaalde zaken in het beeld donkerder of lichter te maken of door kleuren compleet van toon te veranderen.

Zo worden bijvoorbeeld heel wat nachtscène’s in films overdag gefilmd en met behulp van color grading aangepast. Color grading zorgt voor een immens verschil en een meer intense ervaring voor de kijker.

Kun je jezelf er nog niet echt iets bij voorstellen? Kijk dan even naar onderstaand filmpje!

Kleurrijke projecten van Het Bataljon

“Upperdare at home”

Voor Upperdare gebruikten we veel kleuren op het beeld om een speelse, informele en creatieve sfeer weer te geven. Alles speelt in op het spontane van de mensen.

In dit shot zullen vooral vrouwen zich aangesproken voelen. De roze kleur straalt vrouwelijkheid uit en is een perfecte combinatie met het sensuele beeldmateriaal. Het speelt in op seksualiteit en romantiek.

“Niko”

Dit beeld straalt in één shot de sfeer uit waar Niko voor staat. Die wordt gemaakt door de warme, gelige kleur. De context is warm en sensueel.

In dit shot begeleidt het roze hartje de romantische en zie je ook dat de warme belichting het hoofdpunt is van de film.

“Duco”

Bij deze moodfilm contrasteren we de kleuren grauw grijs, materialiteit en industrie (kil, vervuild, donker) met blauw, groen en aardse tonen (vers, fris natuur). 

Dit om de gezuiverde lucht van de Duco-producten te accentueren. Het kleine meisje, die ook verteller is, wordt gecombineerd met een fel en speels palet van meerdere kleuren.

Ben je op zoek naar een partner voor jouw videocampagne?

Het Bataljon luistert graag naar het project dat je voor ogen hebt. Neem gerust contact met ons op om jouw plannen uit de doeken te doen en we kijken graag of er een samenwerking mogelijk is voor jouw video.

Benieuwd om te ontdekken hoe videomarketing jouw bedrijf kan helpen? Let’s talk!

Bronnen

Boggs, J. M., & Petrie, D. W. (2004). The art of watching films. McGraw-Hill.Van den Einden, B. (2015). De psychologie van kleur. Geraadpleegd op 28 oktober 2020, https://www.zoso.nl/blog/de-psychologie-van-kleur.

Brummer, V. (2020). Color grading, wat is dat eigenlijk? Geraadpleegd op 28 oktober 2020, https://www.tvmc.nl/color-grading/.

Campelo, A., Aitken, R., & Gnoth, J. (2011). Visual rhetoric and ethics in marketing of destinations. Journal of Travel Research, 50(1), 3-14.

Garber, L. L., & Hyatt, E. M. (2003). Color as a tool for visual persuasion. In L. M. Scott & R. Batra (Eds.), Chapter 16 in persuasive imagery a consumer response perspective (pp. 313–336). New Jersey: Lawrence Erlbaum Associates.

Kramer, L. (2019). How to use colors in marketing and advertising. Geraadpleegd op 28 oktober 2020, https://99designs.be/blog/tips/colors-marketing-advertising/

Peracchio, L. A., & Meyers-Levy, J. (2005). Using stylistic properties of ad pictures to communicate with consumers. Journal of Consumer Research, 32(1), 29-40.