By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Hashtags bij video gebruiken: hoe zorg je voor meer views?

Thursday, September 10, 2020

ATTENTION… Oef, het is gelukt om jouw aandacht te trekken. Al is dat natuurlijk geen eenvoudige opdracht in dit digitale tijdperk. We gaan op zoek naar honderden manieren om op te vallen tussen de grote massa.

Zo zetten we ondere andere in op SEO en SEA om toch maar bovenaan de zoekresultaten op Google te verschijnen. Ook op social media is dit geen eenvoudige opdracht. Hoe bereik je het juiste publiek? Hoe lok je hen naar je pagina? En bovenal, hoe overtuig je hen om actie te ondernemen? 

Val op met video! Video trekt aan, maakt visueel en emotioneert. Video resulteert in een groter bereik, creëert meer betrokkenheid en overtuigt. 

Tip: Lees meer over videomarketing in cijfers

Niet enkel het type content bepaalt hoeveel mensen je bereikt, ook de manier waarop je content deelt oefent een invloed uit en daarin speelt het gebruik van hashtags een grote rol! 

Hashtags? Go or No go? Je hebt je hoogstwaarschijnlijk zelf al mateloos geërgerd aan profielen die een woordenboek vol hashtags toevoegen aan hun posts? #Je #werd #misschien #zelfs #ongemakkelijk #bij #het #lezen #van #deze #zin! Ondanks deze afknappers, is het toch een aanrader om hashtags te gebruiken bij iedere post die je deelt! 

Waarom een post met hashtags meer betrokkenheid creëert

Hashtags associeer je in de eerste plaats wellicht met Instagram en Twitter, maar ook op Facebook en Linkedin levert het gebruik ervan voordelen op! 

Hasthags op Instagram 

Laat ons van start gaan met het meest populaire hashtagplatform, namelijk Instagram. Instagram voorziet sinds enkele jaren hashtagpagina’s. Iedere hashtag krijgt daarbij een specifieke pagina waarop posts getoond worden die een welbepaalde hashtag bevatten. Wanneer gebruikers een hashtagpagina volgen, krijgen ze die posts te zien in hun nieuwsoverzicht. Een ideale manier dus om jouw posts in het zicht te brengen van gebruikers die je pagina niet volgen! 

Iedere hashtagpagina bevat 2 tabbladen, namelijk ‘populair’ en ‘recent’. Kijk je bij ‘recent’, dan krijg je uiteraard een overzicht te zien van de meest recente posts. Afhankelijk van de populariteit van de hashtag zal je post snel of minder snel naar beneden gehaald worden. Kies je dan weer voor het tabblad ‘populair’, dan zie je vanzelfsprekend de meest populaire posts. Hoe hoog je verschijnt in het overzicht hangt enerzijds af van de betrokkenheid bij de post (aantal likes, aantal reacties, hoe snel er gereageerd wordt na publicatie... ), maar anderzijds speelt de populariteit van je profiel ook een grote rol. Heb je veel trouwe volgers, dan is de kans dus aanzienlijk groter dat je bovenaan komt te staan in het overzicht van de hashtagpagina. 

Vergeet daarnaast ook zeker geen hashtags te gebruiken in je Instagramverhalen. Misschien wordt jouw story dan wel overgenomen op het verhaal van die specifieke hashtagpagina. Dit zou bovendien wel eens een enorm bereik kunnen opleveren! 

LinkedIn hasthags

Horen hashtags thuis op LinkedIn? ZEKER EN VAST! LinkedIn gaat op dezelfde manier te werk als Instagram. Ook hier worden hashtagpagina’s voorzien met een overzicht van alle posts die een specifieke hashtag bevatten. LinkedIn-gebruikers kunnen deze pagina’s volgen en de posts hierop rangschikken naar populariteit of tijdstip van de post.

Twitter hasthags

Anders dan op Instagram en LinkedIn moet je op Twitter actief op zoek gaan naar posts met welbepaalde hashtags. Posts met jouw favoriete hashtags verschijnen dus niet automatisch in je nieuwsoverzicht, aangezien je geen hashtagpagina’s kan volgen.

Wil je toch graag op de hoogte blijven van wat er allemaal rond jouw favoriete hashtag gepost wordt? Klik een specifieke hashtag aan in een tweet, ga naar ‘explore/ontdek’ of ga op zoek via de zoekbalk. Je kan de verschillende tweets vervolgens ordenen volgens populariteit (top) en tijdstip (latest) of ervoor kiezen om enkel tweets met foto’s of video’s te bekijken. Daarnaast krijg je bij ‘people/mensen’ een overzicht te zien van interessante profielen die matchen met jouw gezochte hashtag. 

Hoe hashtags gebruiken op Facebook

Facebook gaat tot slot op dezelfde manier aan de slag als Twitter, al geven ze weinig prijs over hun hashtagalgoritme. Het is pas wanneer Facebookgebruikers een specifiek woord in de zoekbalk ingeven dat er mogelijks een aantal berichten verschijnen waarin dat woord als hashtag werd gebruikt. Wat voornamelijk opvalt is dat de relatie tot een andere gebruiker een grote rol speelt bij de volgorde waarin posts getoond worden. Zo zullen posts van je vrienden in de meeste gevallen op de eerste plaats verschijnen in de zoekresultaten. Ook hier kan je de resultaten filteren op basis van het type content dat je wenst te zien (foto’s, video’s, mensen, pagina’s... ).

Hashtags op YouTube

Op YouTube hebben hashtags ook enorme voordelen voor de vindbaarheid van je video. Bovendien is YouTube in handen van Google, waardoor je tegelijk ook je vindbaarheid in de zoekmachine van Google kan verbeteren. Google toont namelijk ook steeds vaker videoresultaten van YouTube bij zoekopdrachten.

In ieder geval is ook de interne search van YouTube voor een groot stuk gebaseerd op relevante hashtags. Voeg ze dus ook zeker toe wanneer je een video op je YouTube kanaal gaat zetten . Zet bij voorkeur 3 hashtags in je video description,  die worden dan automatisch ook boven de titel van je video getoond.

Welke hashtags zeker gebruiken in video?

YouTube is natuurlijk sowieso een winner. Het gebruik van hashtags op Twitter en Facebook lijkt op het eerste zicht minder effectief, maar mag zeker niet uit het oog verloren worden. Je publiek zal in eerste instantie minder spontaan geconfronteerd worden met jouw posts, dan mogelijk is via Instagram en LinkedIn.

Aan de andere kant zijn hashtags op Twitter en Facebook van cruciaal belang wanneer je publiek spontaan op zoek gaat naar info om een welbepaalde behoefte in te vullen. Je publiek zal hierbij niet enkel gebruik maken van Google en andere zoekmachines, maar hoogstwaarschijnlijk ook sociale media doorzoeken. Het is dus van belang dat je als eerste verschijnt in de zoekresultaten. Relevante hashtags komen in dit geval dus goed van pas! 

Soorten hashtags 

Geen inspiratie voor het bedenken van creatieve hashtags? Hieronder staan een aantal categorieën opgesomd om je creativiteit te stimuleren:

  • Brand Hashtags, gelinkt aan je merk, bedrijf: #HetBataljon #BataljonBackstage #BataljonBlog
  • Product Hashtags, gelinkt aan je product of dienst: #videoproduction #videoagency #videostrategy
  • Campaign Hashtags, gelinkt aan een specifieke campagne: #shareyourbrand 
  • Target Hashtags, gelinkt aan je doelgroep: #hr #marketing #startup #vzw #kmo 
  • Special/Event hashtags, gelinkt aan een speciale gelegenheid/evenement: #filmfestgent 
  • Popular hashtags: #video #creativity #branding #digitalmarketing #knowyoursocial 

Daarnaast kan je snel en gemakkelijk relevante tags vinden via de zoekfunctie op Instagram. Je geeft een trefwoord in en krijgt vervolgens een lijst van alle hashtags waarin het zoekwoord is opgenomen. Daarnaast wordt ook de populariteit van de hashtag weergegeven. Op de hashtagpagina kan je dan weer inspiratie halen uit de gerelateerde tags die staan opgesomd. 

Tools zoals hashtagify.me en hashtags.org kunnen je ook helpen bij je zoektocht naar inspirerende hashtags. Je geeft een hashtag in en krijgt vervolgens een beperkte analyse te zien die de populariteit van de hashtag beoordeelt. 

Tot slot ga je best ook eens spieken bij de concurrentie!

Hashtags: do’s en don’ts 

Minder is meer 

Oneindig veel hashtags zijn niet aantrekkelijk en resulteren dan ook in een kleinere betrokkenheid. Al is er geen exacte wetenschap die bepaalt hoeveel hashtags je best gebruikt per post. Zolang jij een hashtag als relevant acht, kan je die toevoegen. Op Instagram worden doorgaans meer hashtags gebruik dan op Facebook, Twitter en LinkedIn. Je kan zelfs hashtags in je tekstomschrijving gebruiken, maar overdrijf daar niet in zodat het aangenaam lezen blijft. 

Kies voor niche hashtags 

Het kan interessant zijn om enkele populaire hashtags toe te voegen aan je posts. Onthoud echter dat het in dit geval zéér moeilijk is om bovenaan de hashtagpagina te verschijnen omwille van de vele posts die iedere seconde geplaatst worden. Kies dus eerder voor niche hashtags! Hiermee vergroot je je kansen massaal! 

Meten is weten 

Ga zeker eens na welke posts het beste scoren en welke hashtags je toen gebruikte! Maak lijstjes op van effectieve hashtags zodat je niet steeds opnieuw in het wildeweg op zoek moet! Neem op Instagram zeker eens een kijkje naar je berichtstatistieken (enkel beschikbaar voor bedrijfsprofielen). Hier kom je exact te weten hoeveel weergaven je realiseerde via de gebruikte hashtags. Zo weet je meteen welke tags scoren en welke je beter achterwege laat! 

#$hash tag€/

Dit is een voorbeeld van hoe het absoluut niet moet! Speciale tekens in hashtags gebruiken lukt tot op heden niet en maakt van jouw hashtag een doodnormaal stukje tekst. Als je bovendien een spatie toevoegt aan je tag, zal enkel het woorddeel voor de spatie als hashtag beschouwd worden. Emoji’s kunnen dan weer wel! Denk dus op voorhand goed na over je hashtags. Zo vermijd je dat ze niks opleveren! 

Conclusie 

Welk kanaal je ook gebruikt, plaats hashtags bij je posts! Je hebt niks te verliezen, het kost weinig moeite en het levert een grote zichtbaarheid op! Posts met hashtags genereren (volgens later.com) maar liefst 12,6% meer betrokkenheid, dan wanneer er helemaal geen gebruik van wordt gemaakt! Niet twijfelen, gewoon doen!

Ben je op zoek naar een partner voor jouw videocampagne?

Het Bataljon luistert graag naar het project dat je voor ogen hebt. Neem gerust contact met ons op om jouw plannen uit de doeken te doen en we kijken graag of er een samenwerking mogelijk is voor jouw video.

Benieuwd om te ontdekken hoe videomarketing jouw bedrijf kan helpen? Let’s talk!

Bronnen:

Later.com
Hootsuite.com
Postplanner.com
Sproutsocial.com
Hubspot.com
Cognitiveseo.com
Sendible.com