By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Echte mensen in je corporate film: de do’s en don’ts

Thursday, November 24, 2022

Eén van de beste technieken om je bedrijf een gezicht te geven is het inzetten van de gezichten die je al hebt: je eigen medewerkers, klanten of andere stakeholders. Je kent ze al, zij zijn sterke vertegenwoordigers van je bedrijf en ze hebben iets relevants te vertellen. Een win-win! In dit artikel lijsten we de voordelen en do’s en don’ts van het inzetten van echte mensen in je bedrijfsfilm op.

Authenticiteit in je video

Zoals we bij Het Bataljon stellen: ‘emotion is everything’, is dit ook in de bedrijfswereld niet anders. Vertel daarom jouw authentiek verhaal over echte mensen met echte emoties. Mensen vallen namelijk niet voor een mooie, gekuiste, abstracte voorstelling van een merk of bedrijf. Het toevoegen van menselijkheid in je bedrijfsfilm kan die alleen maar sterker maken. We horen iemand op een authentieke manier vertellen over wat jouw bedrijf jouw bedrijf maakt. En die authenticiteit komt ook over bij de kijker.

DO: Voorgesprekken met je spokespeople

Een goede voorbereiding is alles. Zorg er dus voor dat er een uitgebreid voorgesprek vooraf gaat aan de opname van de video. Daar kan de persoon hun verhaal al eens vertellen en kan de redacteur van de film al een ruwe storyline maken. De voorbereiding is ook nodig om de persoon op hun gemak te stellen. Wanneer die perfect weet wat er te gebeuren staat, zal dit een deel van de zenuwen om voor een camera te komen staan al wegnemen. Bovendien is er al een eerste contact geweest met iemand van de cameraploeg. Dat zorgt ook voor een aangenaam weerzien of -horen tussen de spokesperson en de ploeg.

DON'T: Een irrelevant verhaal vertellen

Laat je mensen vertellen vanuit hun eigen ervaring, maar zorg ervoor dat die relevant is voor wat je wilt vertellen over je bedrijf. Strookt het verhaal van die persoon niet volledig met je bedrijfsidentiteit? Dan raden we aan om op zoek te gaan naar iemand anders om je onderneming te vertegenwoordigen in je bedrijfsfilm. Als je teveel aanpassingen moet doen in het verhaal van je spokesperson kun je evengoed opteren voor een acteur, maar die neemt natuurlijk alle authenticiteit weg.

DO: Moedig je spokespeople aan om de video’s ook zelf te delen

Elke persoon die je aan het woord laat in je bedrijfsfilm heeft ook een eigen netwerk, een eigen kanaal om de boodschap van je bedrijf naar buiten te brengen. Zet deze personen ook in om je boodschap te verspreiden. Moedig hen aan om de video ook te delen op bijvoorbeeld hun eigen Linkedin profiel. Je zou ervan versteld staan hoe snel video’s op deze manier verspreid geraken.

DON'T: Slechts één verhaal vertellen

De kans is klein dat er weinig diversiteit aanwezig is in je bedrijf. Is het nu in etniciteit, gender of beperking, er loopt sowieso veel verschillend volk rond. Elk van die personen heeft ook een andere ervaring, een ander verhaal om te vertellen. Zorg er dus voor dat die diversiteit ook zichtbaar is in je bedrijfscommunicatie door die verschillende verhalen toe te voegen aan je corporate film.

DO: Organiseer een screening met alle collega’s

Niets beter dan een goede movie night. Laat alle collega’s meegenieten van de film en organiseer een visiemoment waarop je allemaal samen voor het eerst naar de video kijkt. Het is een goede manier om je spokespeople nog eens extra in de bloemetjes te zetten en ze te bedanken voor hun inzet en hun verhaal.

Ook klaar om een videocampagne op te zetten? Let's talk!