Een dag op set met Het Bataljon. Who’s who?

Een dag op set met Het Bataljon. Who’s who?
24 Nov 2022 in Tips en advies, Videomarketing

Onze partners zijn het erover eens: zo’n opnamedag, da’s iets speciaals. Het brengt wat magie met zich mee en het is voor velen dé dag waarop alles samenkomt en waarop je pas echt kunt zien hoe je project vorm krijgt. De meesten onder hen kijken hun ogen uit naar de bedrijvigheid die zo’n dag met zich meebrengt. 

Op een opnamedag kom je veel verschillende personen tegen. Allemaal met hun eigen taken en talenten en vaak op zichzelf bezig. Maar wie zijn dat allemaal? En wat kan je verwachten wanneer je met Het Bataljon de baan op gaat. Wij zetten de belangrijkste personen even op een rijtje. 

de regisseur.

De regisseur is de verhalenmaker op set. Deze persoon heeft al een goed beeld van hoe de video eruit zal zien en stuurt de cameramannen, acteurs en figuranten aan. Alle creatieve beslissingen moeten eerst langs deze persoon passeren. Vaak heeft deze persoon ook een AD, een assistant director. Deze persoon heeft als taak de regisseur te ondersteunen en ontzorgen zodat die zich volledig kan focussen op het script.

de producer.

 

Deze persoon ken je al goed. Het is de verantwoordelijke bij Het Bataljon voor jouw project. Deze persoon kent het project vanbinnen en vanbuiten en zal er steeds voor zorgen dat de opnamedag voor jou, als klant, ook zo soepel mogelijk verloopt. Heb je vragen over het verloop van de dag, dan is dit de persoon bij wie je terecht kunt. Deze persoon heeft ook alle afspraken gemaakt met de rest van de crew en vormt het centraal aanspreekpunt. 

Vaak zijn er naast de producer nog een paar personen aanwezig die de boel draaiende houden: denk maar aan productie-assistenten of catering- en locatieverantwoordelijken.

de director of photography.

Oftewel DOP, de beeldenmaker dus. Deze persoon is de hoofdverantwoordelijke voor het beeld. Het is hun taak om ervoor te zorgen dat beeldmatig alles in lijn ligt met de vooropgestelde sfeer en camera angles. Onder de hoede van de DOP zorgen er nog enkele personen voor een goede beeldkwaliteit: 

  • De focus puller: deze persoon zorgt ervoor dat alles haarscherp in beeld is. Dit is vooral belangrijk wanneer er veel shots uit de hand gefilmd worden.
  • De camera assistent: deze persoon is verantwoordelijk voor het cameramateriaal en zal de DOP assisteren om de juiste shots te maken.

gaffers en grippers.

 

 

 

De gaffer is het hoofd van de belichting. Deze persoon zorgt er dus voor dat de set goed belicht is. Ook deze persoon gaat in overleg met de regisseur en de DOP om de juiste sfeer te creëren voor de shots. 

Naast de gaffer vind je op set ook vaak grippers. Dit zijn de personen die technisch alles kunnen bouwen. Zij zorgen ervoor dat alle constructies voor camera en licht stevig en veilig zijn, heel belangrijk wanneer je ook in de hoogte begint te werken, bijvoorbeeld wanneer er crane-shots moeten gemaakt worden.

de klankman.

Video moet er niet alleen goed uitzien. Het moet ook nog eens goed klinken. De klankman is hier verantwoordelijk voor. Deze persoon ontfermt zich over alles wat met geluid te maken heeft. Het opnemen van de stemmen van de acteurs, check! Het opnemen van omgevingsgeluid, check! Dit is ook de persoon van wie je vaak een boze blik krijgt wanneer je teveel staat de babbelen op set. #sorrynotsorry

de set dresser.

Een set heeft natuurlijk inkleding nodig. De set dresser zorgt ervoor dat alles aanwezig is om de mooiste decors te maken. Is het nu een gezellige woonkamer of een enge kerker, deze persoon brengt alles mee om het geloofwaardig te maken. Set dressers worden vaak ook ondersteund door decorbouwers en verantwoordelijken voor rekwisieten.

make-up, hair & styling.

Deze is voor de hand liggend. Het is belangrijk dat de acteurs, figuranten of presentatoren er goed uitzien. Je wilt natuurlijk niet iemand in beeld die er wat ziekjes of verward uitziet, tenzij dat nodig is voor het verhaal, natuurlijk.

grote en kleine teams.

Elk project is anders en natuurlijk zal je op de ene set meer of juist minder volk zien passeren dan op de ander. Alles hangt af van de grootte van het project en het doel van de campagne. Dat is het leuke aan video. Het is volledig customisable naar jouw wensen en verwachtingen.

Denk je er ook aan om voor jouw bedrijf een video te laten maken en wil je ook graag eens mee op set? Let’s talk!